Çalışan Bağlılığı Uygulamaları
İK profesyonellerinin ve yöneticilerin sorumluluğunda olan çalışan bağlılığı uygulamaları, bir şirkette yeterince iyi, yenilikçi ve tatmin edici olmadığında bağlı olmayan çalışanların sayısı bir anda artmaya ve bu durum çığ gibi yayılmaya başlar. Gallup’un yapmış olduğu araştırmaya göre çalışanların %16’sı aktif olarak ayrılmışken şirket içerisinde bir o kadar oranda hatta daha fazla aktif olarak var olan ama bağlı olmayan çalışan bulunuyor. Bağlı olmayan çalışanları; projelerin önünü kesen, iş arkadaşlarına fazla iş yükleyen, meslektaşlarını demotive eden, hedefleri azaltarak takım uyumluluğunu bozan, sürekli şikayet edip olumsuz konuşan, kurum kültürünü özümsemeyen, şirket kurallarına uymayan mesela işe sürekli geç gelip, erken çıkan kimseler olarak tanımlayabiliriz.
Şirket içerisinde böyle çalışanlarınız olsun istemiyorsanız mutlaka ama mutlaka çalışan bağlılığı uygulamaları konusunda adım atmalısınız ki kurallara göre hareket eden takımın diğer üyeleri bu durumdan rahatsız olmasın ve sonunda diğerleri gibi motivasyonlarını kaybedip, bağlı olmayan birer çalışana dönüşmesinler. İK’nın işinin en önemli parçalarından biri, bağlı olmayan çalışanları yönetmek ve herkesin şirket başarısına katkıda bulunmasını sağlamak olduğundan öncelikle onların sağlam birer çalışan bağlılığı sistemine sahip olması gerekli. Bunu iki temel adıma oturtmak önemli:
Birinci Adım: Geribildirim Almak
Çalışan bağlılığı ve motivasyonu açısından çok önemli olan geribildirim, aslında şirketin tamamı tarafından benimsenmesi gereken bir kültür. Gerçek zamanlı olarak geri bildirim almayı tercih eden çalışanlar, ayda en az 1-2 defa geribildirim almak istiyorlar. Başarıyı, performansı ve motivasyonu arttırmasının yanında ikili ilişkilerin güçlenmesine de yardımcı olan bu iletişim aracını inşa etmek için İK’nın çalışan bağlılığı uygulamaları adına bir sistem kurması ve yöneticileri yönlendirmesi gerekiyor. Aynı şekilde çalışanların da açık bir şekilde duygu ve düşüncelerini ifade etmelerini sağlamak için İK’nın ve yöneticilerin destekleyici bir duruş sergilemesi önemli. Bu sayede çalışanların kaygılarının, önceliklerinin neler olduğunu öğrenebilir, işlerinin nasıl geliştirilebileceği hakkında fikirlerini paylaşmalarını isteyebilirsiniz.
İkinci Adım: Sorunlara Hemen Müdahale Edildiğinden Emin Olmak!
Bir çalışan, bağlılığıyla ilgili problem yaşamaya başladığında, işlerin daha fazla ilerlememesi için olabildiğince çabuk adım atmalı ve soruna müdahale edilmeli. Sonuç almaya çalışmak, geri bildirimle ilişkili olduğundan bu iki adımı iç içe geçirip, sonrasında çalışan bağlılığı uygulamaları altındaki diğer başlıkları tek tek konumlandırmak yararlı olacaktır. Peki, bunlar neler olabilir?
Kişiselleştirmeye Önem Vermek: Çalışanların tümü birbirinden bağımsız olduğundan ve farklı zamanlarda farklı ihtiyaçlara gerek duyabildiğinden, insan kaynakları herkese uyan tek bir model kullanmaktan kaçınmalı ve hareketlerini kişiselleştirmeli. Çalışan bağlılığı ile ilgili herhangi bir olumsuz belirti tespit edildiğinde çalışanın gereksiniminin -ödüllendirme, sosyal tanıma, geribildirim vb.- ne olduğuna dikkat edilmeli ve buna göre aksiyon alınmalı.
Sosyal Tanıma: Çalışan bağlılığı uygulamaları arasında önemli bir yere sahip olan sosyal tanıma, çalışanın kendini değerli ve şirket açısından işe yarar hissetmesine yardımcı olur. Motivasyonun ve performansın yükselmesi açısından önemli olan sosyal tanımanın, çalışanlarla ilgili veri toplama açısından da çok değerli bir araç olduğunu söyleyebiliriz.
Esnek Yan Haklar: Çalışanın kendi yan haklarını ya da ödüllerini, ihtiyaçları doğrultusunda seçmesine izin veren esnek yan haklar, büyük bir avantaj sağlıyor. Mesela; şirket çalışanının üniversite sınavına hazırlanan bir çocuğu varsa eğitim destek hakkından, telefonu bozulduysa teknolojik alışveriş çeklerinden yararlanmak isteyebilir. Bu durum, çalışanın o andaki gereksinimlerine göre değişiklik göstereceğinden, ne kadar farklı esnek yan hak uygulamaları sunulursa alınacak sonuç o kadar değerli ve etkili olur.
Ödüllendirme: Çalışan bağlılığı uygulamaları olarak adil ve şeffaf bir ödüllendirme sistemi kurulduğunda bütün çalışanlar sonuçtan memnun kalacağından, her şirket bütçesi doğrultusunda bir sistem kurabilir ve bunun pozitif yansımalarına birebir şahit olabilir. Çalışan bağlılığını yükselten ödüllendirme sisteminin içerisinde elektronik bir eşya, eğitim, konser bileti, yurt dışı seyahati, hediye çeki vb. farklı alternatifler olabildiğinden çalışanlar kazandıkları puanlarla istedikleri şeyi alabilir. Ödüllendirme, aynı zamanda ekonomik kriz nedeniyle bütçeleri daralan şirketlerin daha az bütçe ile çalışan bağlılığını korumalarına da yardımcı olacaktır.
Takdir ve Teşekkür: Takdir ve teşekkür kültürünün varlığı söz konusu olmadan kesinlikle eksiksiz bir çalışan bağlılığı uygulamaları kavramından söz edilemez. Sosyal tanıma ile birlikte gerçekleşmesi gereken teşekkür ve takdir, çalışanların şirket içerisinde yarattığı farkı görebilmesi, hissedebilmesi açısından önemli.
Yöneticilerin Gelişmesine Odaklanmak: Çalışanların işten ayrılma nedenleri arasında yer alan yönetici ya da patronların böylesine büyük bir etkiye sahip oldukları ortadayken onların gelişmesine odaklanmayan çalışan bağlılığı uygulamaları eksik kalır. Yönetim ile çalışan arasında güvene dayalı bir ilişki kurulduğundan ve yöneticilerin çalışanlarına sürekli destek verip, iletişim içerisinde olduklarından emin olunmalı ki pozitif bir ortam ortaya çıksın.
Biggstars uygulamamız ile şirketiniz için global bir çalışan takdir ve ödüllendirme platformu oluşturabilir ve çalışan bağlılığı uygulamalarını hayata geçirmeniz için gerekli ortamı yaratabiliriz.
Şirket içi sosyal bir platform kurarak çalışanların tebrik edileceği, olumlu görüşlerini paylaşabileceği, ödüllendirilebileceği, geribildirim verilebilen ve kurum kültürü yaratan bir sistem ortaya çıkarabilir; 25.000’in üzerinde ödüllendirme seçeneği ile esnek yan haklarını kendilerinin belirlemelerine izin verebilir, kendi belirleyeceğiniz ilkelere göre ödüllendirme yapabilir, ve her an, her yerde erişebileceğiniz işlevsel bir programa sahip olabilirsiniz.
Bir yanıt yazın
You must be logged in to post a comment.